Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad har jag för rättigheter som inneboende?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Jag hyr ett rum från en äldre man i hans hyresrätt. Min fråga är vad som händer om han avlider alternativt flyttar till ett äldreboende?

Hej och tack för din fråga,

Regler att förhålla sig till i fråga om hyra av lägenhet återfinns i 12 kap. jordabalken. Att hyra ett rum hos någon som själv bor i lägenheten är att ses som inneboende och kräver inte tillstånd av hyresvärden om det inte skulle kunna påverka hyresvärden negativt att flera personer bor i lägenheten, 12 kap. 41 § JB. Som inneboende har man få lagstadgade rättigheter, om hyresgästen ansöker om det och hyresvärden lämnar sitt godkännande kan dock lägenheten överlåtas, 12 kap. 32 § JB. I vissa fall kan överlåtelse ske även utan hyresvärdens godkännande men för att det skall aktualiseras krävs bland annat att övertagaren är närstående till den ursprungliga hyresgästen, 12 kap. 34 § JB. Som hyresgäst i första eller andra hand kan hyresgästen under vissa omständigheter skyddas av ett så kallat besittningsskydd som ger rätt till förlängning av hyreskontrakt och liknande, någon sådan besittningsrätt kan aldrig bli aktuell för en inneboende som endast hyr en del av någons bostad, 12 kap. 45 § JB.

 

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.