Får Transportstyrelsen begära urinprov från mig när jag ansöker om körkortstillstånd?

Hej,

Får Transportstyrelsen begära urinprov från mig nu när jag ansöker om körkortstillstånd om jag blev dömd för grovt rattfylleri för tre år sedan?

Hej och tack för din fråga,

Om du ansöker om körkortstillstånd kollar Transportstyrelsen alltid i belastningsregistret för att bedöma personlig lämplighet.[1] Har det då hänt något annat under de fem år sedan domen kom har de rätt att kräva ett urinprov.[2] I 12 kapitlet av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m. finns reglering för hur länge som du måste ta prover för att du ska anses vara nykter.[3]

Transportstyrelsen tittar inte längre bak än de senaste fem åren före ansökan om du fällts ansvar för grovt rattfylleri eller upprepade fall av rattfylleri.[4]I ditt fall har det gått tre år sedan domen vilket innebär att Transportstyrelsen har rätt att begära urinprov när du ansöker om körkortstillstånd de kommande två åren framåt.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 2 § KörkL
[2] 3 kap. 3 § KörkL
[3] 12 kap. TSFS 2010:125
[4] 3 kap. 1 § Körkortsförordning och 17 § 9 p. lag om belastningsregister

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.