Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad ingår i samboegendom?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag planerar att köpa min pappas hus (min pappa kommer att bo kvar i detta) och jag undrar hur sambolagen ställer sig till det. Om jag och min sambo delar på oss, har han rätt till halva huset eller gäller det enbart för det hus vi har som bostad samt vårt gemensamma bohag?

Hej och tack för din fråga,

När ett samboförhållande upphör kan en bodelning förrättas om en av parterna begär detta. När det kommer till bodelning i och med ett samboförhållandes upphörande så är det enbart samboegendom som ska ingå i bodelningen och fördelas mellan parterna.

Sambors gemensamma bostad utgör som huvudregel samboegendom, förutsatt att den har förvärvats för gemensam användning. Med sambors gemensamma bostad menar man egendom som är avsedd som sambornas gemensamma hem och egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål. I ditt fall så kommer din pappa att bo kvar i huset, vilket är ett indicium på att huset inte är avsedd för gemensam användning mellan dig och din sambo. Det köpta huset kommer i så fall inte utgöra samboegendom och därmed inte ingå vid en eventuell bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.