Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad innebär en vårdnadsutredning?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag ligger i en vårdnadstvist med min före detta. Vi har fått datum för huvudförhandling. Det pågår dock fortfarande en vårdnadsutredning hos socialen. Hur lång tid kommer det ta tills att utredningen är klar och vad är syftet med utredningen? Är det socialtjänsten som bestämmer vem som får vårdnaden?

Hej, och tack för din fråga,

Vid en vårdnadstvist måste tingsrätten göra en bedömning av den rådande familjesituationen. Enligt föräldrabalken (FB) 6:19 är det rättens ansvar att se till att frågor om vårdnad, boende och umgänge blir tillbörligt utredda. Om rätten anser att det behövs mer utredningar får rätten uppdra åt socialnämnden att utföra vårdnads-, boende- och umgängesutredningar. Utredningarna hämtas inte in rutinmässigt utan endast när uppgifterna behövs för att kunna fatta ett beslut.

Utredningen syftar till att hjälpa rätten att komma fram till vad som är det bästa för barnet. Socialtjänsten ska försöka skapa sig en objektiv bild av situationen.

En vårdnadsutredning ska genomföras noggrant, men med tanke på barnets bästa bör den inte ta för lång tid. Vanligtvis tar en utredning ungefär fyra månader.

I vissa fall lämnar socialtjänsten en rekommendation till tingsrätten om vad som är bäst för barnet. Domstolen är inte bunden av socialtjänstens rekommendation.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.