Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad innebär ett dolt fel i fastigheten?

Datum: 11/05/2020

Hej,

Jag och min make köpte ett hus förra året. Redan efter inflytten så började rören på toaletten att krångla. Det blev översvämningar titt som tätt och vi har tagit hjälp av rörmokare i alla fall tre gånger de senaste halvåret.

Hej och tack för din fråga,

I 4 kap 19 § Jordabalken regleras faktiska fel, dessa delas sedan upp i konkreta fel och abstrakta fel.

Med konkreta fel menas avvikelser från avtalet, fastighetsbeskrivningen, garantier eller andra former av muntliga uppgifter som har lämnats i samband med köpet.

Abstrakta fel, som kallas för dolda fel, är sådana fel som “köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet”. Ett dolt fel är ett fel som inte framkom eller borde ha framkommit vid en grundlig undersökning. Dessutom ska köparen inte ha kunnat förvänta sig den här typen av fel med tanke på fastighetens skick i sin helhet och dess ålder. När det är fråga om gamla hus kan det därför ofta vara väldigt svårt att hävda dolda fel.

En köpares undersökningsplikt är omfattande och ställer höga krav på att köparen ska göra en undersökning innan köpet av fastigheten. Undersökningsplikten ska göras genom en okulär besiktning eller möjligtvis en besiktningsman.

Undersökningsplikten kan utökas om det fanns indikationer på att något är fel. En köparens undersökningsplikt kan emellertid också begränsas för det fall att säljaren lämnar garantier eller utfästelser avseende fastigheten.
Om en besiktningsman genom en undersökning kunnat upptäcka felet är det inte dolt fel. Om besiktningsmannen har utfört undersökningen korrekt utan indikationer på fel, då kan köparen ha rätt till prisavdrag och om felet är väsentligt kan köparen ha rätt att häva köpet. Som köpare ska man inom skälig tid  reklamera felet.

Köparen har bevisbördan för att ett dolt fel föreligger därför måste köparen bevisa att felet är/var dolt vid köptillfället för att kunna kräva ersättning.

Läs mer om fastighetsrätt här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.