Vad innebär ett kontaktförbud?

Hej,

Om mitt ex har ansökt om kontaktförbud mot mig och fått genom detta, det innebär att JAG inte får ta kontakt med henne och hon mig eller hur? Vi har gemensamma barn och nu ringde hon mig och bjöd hem mig för att jag skulle hjälpa till med barnen som inte mådde bra. Jag älskar mina barn över allt annat och självklart ställde jag upp för att hjälpa mitt ex med våra gemensamma barn. Har jag gjort mig skyldig till att brutit mot kontaktförbudet? trotts att hen sökt upp mig och bjudit hem mig och släppt in mig och det är hen som sökt kontaktförbud? Vem av oss är skyldig och vad kan hända?

 

Hej och tack för din fråga,

Kontaktförbud innebär att en person som har meddelats ett kontaktförbud inte får besöka eller på annat sätt ta kontakt med en annan person eller förfölja personen.[1]

Kontaktförbud får meddelas om det finns risk för att den mot vilken förbudet avses gälla kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet avses skydda. Det ska särskilt beaktas om den mot vilken förbudet avser att gälla för har begått brott mot någon persons liv, hälsa, frihet eller frid.[2] Därtill måste kontaktförbudet vara proportionerligt i förhållande till det intrång ett sådant förbud innebär.[3]

Det är den som delgivits kontaktförbud som ska följa reglerna som gäller. Om kontaktsförbudet ska vara praktiskt genomförbart måste även den som skyddas av förbudet förbinda sig till att följa kontaktförbudet.

Om den som förbudet avser att gälla för bryter mot kontaktsförbudet är det ett brott. Hon eller han kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år, såvida det inte varit av ringa karaktär, t.ex. att man stöter på varandra på gatan eller liknande.[4]

Om den som skyddas av förbudet själv bryter mot kontaktförbudet så är det inte något brott men istället kan kontaktförbudet avslutas i förtid. Åklagaren får häva eller ändra ett beslut om kontaktförbud om det på grund av ändrade förhållanden finns skäl till det.[5]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 1 § 1 st. lagen om kontaktförbud.
[2] 1 § 2 st. lagen om kontaktförbud.
[3] 1 § 3 st. lagen om kontaktförbud.
[4] 24 § lagen om kontaktförbud.
[5] 23 § lagen om kontaktförbud.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.