Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad innebär uppsåt?

Datum: 11/05/2020

Hej,

Jag är intresserad av att veta om de olika uppsåten. Kan ni beskriva dem?

Hej och tack för din fråga,

Brotten i Brottsbalken (Brb) ska underförstått anses vara straffbara endast om brotten har begåtts med uppsåt enligt BrB 2 kap. 1 §. Det finns olika typer av uppsåt. Man brukar tala om avsiktsuppsåt, insiktsuppsåt och likgiltighetsuppsåt.

När man pratar om uppsåt menar  man enkelt förklarat att det ska finnas en avsikt, att man har vidtagit en viss åtgärd med avsikt att uppnå en viss effekt. Till exempel om en person skjuter någon med avsikt att döda en annan person så har gärningsmannen uppsåt att mörda. Rätten får göra en bedömning av de objektiva omständigheterna kring brottet för att ta reda på vilket uppsåt gärningsmannen hade. Man kan då kolla på omständigheterna före, under och efter gärningstillfället.

Avsiktsuppsåt är precis som det låter, alltså att man har haft för avsikt att till exempel döda en person. Gärningsmannen har då begått gärningen mord med avsiktsuppsåt.

Insiktsuppsåt innebär att man vidtar en åtgärd med en insikt om att det föranleder en viss konsekvens. Om en person skjuter en pistol i en folkmassa så har gärningsmannen insikt och vetskap om att det kommer skada någon.

Likgitlighetsuppsåt föreligger när en gärningsman har varit medveten om risken för effekten och även varit likgiltig inför den effekten. Om gärningsmannen tror att en effekt kan komma att inträda vid gärningsögonblicket men ändå utför handlingen och är likgiltig inför effekten anses härigenom ha ett likgiltighetsuppsåt. Gärningsmannen måste alltså inse att dennes handlande innebär en viss risk och vara likgiltig inför konsekvensen av dennes handlande.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.