Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad innebär utom rimligt tvivel?

Datum: 04/05/2020

Hej,

Jag har åkt fast för ett trafikbrott som jag inte är skyldig till. Ett vittne påstår att jag har krockat med en annan bil, alltså kört in i den så att den har fått en skada. Jag har inte gjort det. Jag märkte det i alla fall inte och åkte därifrån efter att jag handlat. Nu är jag även anklagad för att smita från platsen. Vad jag vet krävs det att ett brott ska vara bevisat bortom all rimligt tvivel. Enligt mig är det helt knäppt att det ska vara att ses som bortom all rimlig tvivel. Vad ska jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

Det beviskrav som råder i brottmål är att det ska vara ställt ”utom rimligt tvivel” att den tilltalade har begått gärningen. Beviskravet är det samma i alla brottmål oavsett brottstyp eller brottets svårighetsgrad.

När det handlar om brottmål så ligger bevisbördan på åklagaren. Det är alltså åklagaren som ska visa att den tilltalade har handlat i enlighet med den beskrivning av brottet som åklagaren gör gällande. För att den tilltalade ska kunna dömas krävs det att bevisningen ska innebära att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till brottet.

Utom rimligt tvivel innebär således att en person kan dömas för ett brott trots att det finns vissa tvivel och frågetecken i utredningen. Det krävs dock att åklagarens bevisning ska vara så entydig att det inte finns några rimliga alternativa händelseförlopp. Begreppet innebär i viss mån att det praktiskt sett ska framstå som uteslutet att den åtalade är oskyldig. Övertygelsen avseende den tilltalades skuld ska byggas på objektiva skäl såsom en utsaga eller liknande.

Beviskravet ställt utom rimligt tvivel är högt och syftet med det är att det inte ska vara möjligt för en oskyldig person att bli dömd för ett brott denne inte begått.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.