Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad kan en pappa som inte får träffa sin dotter göra?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag har en dotter med en tjej som jag inte är tillsammans med längre. Dottern är ca 8 månader gammal och jag har fått träffa henne 2 gånger sedan juli och har aldrig haft henne själv. Mitt ex lovar mig gång på gång att jag ska få ha dottern själv, men hon ställer antingen in det kort innan eller låter mig bara vara med dottern i ungefär en timme under övervakning av henne. Jag vet inte hur jag ska göra för att få träffa mitt barn ordentligt. Jag är rädd att mitt ex ska ta min dotter och flytta. Hur ska jag  göra för att få träffa min dotter?

Hej och tack för din fråga,

Om ni inte kommer överens om umgänget med barnet kan du vända dig till familjerätten i er kommun för att be om hjälp genom samarbetssamtal. Om mamman till barnet inte skulle gå med på det kan du vända dig till rätten för att begära att domstolen beslutar om umgänget.[1] Du kan föreslå hur du vill att umgänget ska vara och att du vill träffa barnet ensam, men det är alltså domstolen som i sådant fall beslutar i frågan. Beslutet fattas utifrån vad som är bäst för barnet.[2]

Om mamman undanhåller barnet från pappan riskerar hon att göra sig skyldig till umgängessabotage. Barnet ska ha rätt att träffa båda föräldrarna och det är föräldrarnas gemensamma ansvar att se till att umgänget blir av.[3] Detta gäller oavsett om det är gemensam vårdnad eller om någon av föräldrarna har ensam vårdnad. En förälder som kontinuerligt saboterar umgänget med den andra föräldern kan anses vara olämplig som vårdnadshavare.

Det faktum att du som barnets pappa är rädd för att mamman olovligen ska ta barnet och flytta ska beaktas i bedömningen när domstolen beslutar i vad som är för barnets bästa. Du kan ta hjälp av en advokat för att lyfta fram din oro.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 a § FB
[2] 6 kap. 2 a § FB
[3] 6 kap. 15 § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.