Vad kan jag begära för ersättning efter en trafikolycka?

Hej,

Jag var med i en trafikolycka där jag körde på en huvudled. Det kom då en bil från en utfart som inte stannade utan körde rakt ut så vi kolliderade. Jag svimmade och fick köras därifrån i ambulans. Förutom blåmärken och en stukad halsrygg så har året som följde varit fyllt av mardrömmar, dödsångest, smärta m.m. Nu ska vi till rättegång och jag ska vittna om han är skyldig till brott. Det är tal om enskilt anspråk, vad kan jag begära för summa i skadestånd för allt jag tvingats genomlida?

Hej och tack för din fråga,

Om personskada uppstått i följd av trafik kan man få ersättning via fordonets trafikförsäkring.

Gällande summan man kan erhålla ska det vara ersättning för kostnader för läkarvård och andra utgifter som hör ihop med skadan, inkomstförlust, sveda och värk så som till exempel upplevelser av smärta eller obehag under den akuta sjuktiden samt bestående skador som till exempel ärr, förlust av friska tänder och nedsatt syn eller hörsel.

Om inte fordonet omfattats av trafikförsäkring kan man få ersättning via trafikförsäkringsföreningen.

Den som blivit utsatt för brott kan i vissa fall beviljas kränkningsersättning om brottet utgjort en kränkning, Skadeståndslagen 2 kap. 3 §.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om trafikskadeersättning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.