Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad kan jag begära i skadestånd?

Hej,

Jag har aldrig blivit utsatt för ett brott tidigare men har nu blivit det. En i min klass filmade mig när jag skrev in mitt lösenord på min mail och har därefter loggat in på mitt konto och tagit bort mitt examensarbete (syftet är oklart). Jag har nu polisanmält men behöver hjälp med skadestånd, hur mycket ska jag begära? Jag har fått flera psykiska problem såsom problem med sömn, oro, jag är otroligt kränkt och går nu en gång i veckan till psykolog. Polisen menar att jag bör ta ut mellan 5000 – 30 000 kronor men får inte säga någon riktigt summa. Kan ni hjälpa mig med det?

Hej och tack för din fråga,

Om du är osäker på vilket belopp du kan kräva i skadestånd, räcker det med att du i ditt yrkande anger att du har anspråk på skadestånd. Ditt yrkande (dvs ditt krav på gärningsmannen) kommer polisen sedan att skicka vidare till åklagaren. Åklagaren är sedan skyldig att hjälpa dig att begära skadestånd av gärningsmannen. Efter att du således har diskuterat frågan om lämpligt skadestånd med åklagaren, kan du komplettera ditt yrkande med det belopp du vill begära. Observera att detta måste göras innan rättegången.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online