Vad kan jag göra för att få mitt körkort tillbaka?

Hej,

Jag är endast 18 år och blev tagen på drograttfylleri. Vad kan jag göra för att få mitt körkort tillbaka?

Hej och tack för din fråga,

Så som jag har tolkat frågan har Transportstyrelsen fattat beslut om att återkalla ditt körkort på grund av drograttfylleri och angett en spärrtid. Spärrtiden kan bestämmas till minst en månad och högst tre år. Det innebär att det inte går att ansöka om ett nytt körkort under denna period. Vid normalgraden av drograttfylleri är det enligt praxis vanligt att spärrtiden hamnar på tolv månader och vid grovt drograttfylleri på minst tolv månader.[1]

För att få tillbaka ditt körkort måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd sex månader innan spärrtiden gått ut som kan beviljas av Transportstyrelsen tidigast två månader innan spärrtiden gått ut.

Enligt huvudregeln får nytt körkort utfärdas om spärrtiden är högst ett år, om du har körkortstillstånd.[2] Körkortstillstånd beviljas inte alltid för de som anses vara en olämplig förare på grund av missbruk.[3] Vid lämplighetsprövningen kan du bli skyldig att genomgå en blodprovstagning eller annan undersökning.[4]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 6 § KörkL
[2] 5 kap. 14 § KörkL
[3] 3 kap. 2 § KörkL
[4] 3 kap. 3 § KörkL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.