Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad kan jag göra för att få träffa min dotter?

Hejsan.

Min fd fru har vårdnaden om vår dotter och vill inte att jag ska få träffa henne. Jag har inte träffat min dotter på några år och skulle behöva råd om hur jag ska gå tillväga. Hur ska jag göra för att få träffa min dotter?

 

Hej och tack för din fråga,

Enligt lagen Föräldrabalken har ett barn rätt till umgänge med båda sina föräldrar, oavsett om en förälder varken skulle bo med, eller ha vårdnaden om barnet. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med, så långt som möjligt tillgodoses, om detta ligger i barnets intresse.

Det bör betonas att rätten till umgänge är en rättighet som tillkommer barnet. En förälder som inte är vårdnadshavare har ingen motsvarande rättighet till umgänge med sitt barn.

Anser du att det ligger i din dotters intresse att få ökat umgänge med dig, bör du i första hand kontakta dotterns mor och påtala er gemensamma skyldighet att tillgodose er dotters rätt till umgänge med båda sina föräldrar. Har ni sinsemellan svårigheter att reglera umgänget kan ni vända er till familjerätten i er kommun.

Skulle ni uppleva stora samarbetsproblem i frågan, kan du ytterst vända dig till domstol och låta rätten besluta i umgängesfrågan.

Vänliga hälsningar,
Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online