Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad kan jag göra när vården missat min cancer?

Datum: 04/07/2022

Hej,

Jag har nyligen diagnostiserats med dödlig cancer i struphuvudet. Sjukdomen upptäcktes ej på röntgenbilder för några månader sedan. Vårdcentralen skrev därför ingen remiss till öron-näsa-halsmottagningen. Till slut fick jag själv ta tag i saken och be om att få undersökas ytterligare. När cancern väl upptäcktes var det för sent och idag är jag stum. Finns det något jag kan göra?

Hej och tack för din fråga,

Har man drabbats av en personskada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan man ha rätt till ekonomisk ersättning.[1] Alla vårdgivare är skyldiga att ha en patientförsäkring, inklusive Sveriges landsting och regioner.[2] Som patient är man därför automatiskt försäkrad om vårdgivaren är det. Skulle vårdgivaren mot förmodan vara oförsäkrad kan man istället få ersättning från patientförsäkringsföreningen.[3]

Ersättning kan bli aktuellt om man drabbas av en skada till följd av en felaktig eller försenad diagnos. Ersättningen inkluderar kompensation för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, bestående men samt utseendemässig förändring. Den stumhet du nämner kan t.ex. gå att se som bestående men.

Det man också kan göra när man känner sig felbehandlad inom vården är att anmäla ett klagomål till inspektionen för vård och omsorg (IVO). Innan man anmäler till IVO ska dock klagomålet ha framförts till den verksamhet som utfört vården. Man ska därför först kontakta den vårdinrättning som man behandlats vid. Om man upplever besvär i kommunikationen med sin vårdinrättning kan man ta hjälp av patientnämnden i sin region.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 § PskL.
[2] 12 § PskL.
[3] 14 § PskL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.