Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad kan jag göra om jag har blivit lurad på betalningen för bilen jag sålt?

Datum: 24/02/2023

Hej,

För ett tag sedan sålde jag min bil till en bilhandlare och priset bestämdes till 60 000 kr. I avtalet skrev vi att jag skulle få 20 000 kronor kontant vid försäljningstillfället och resten av pengarna inom tre veckor efter att handlaren sålt bilen vidare. Det har nu gått tre månader och jag har fortfarande bara fått mina 20 000 kr. Det är nu bilhandlaren själv som står som registrerad ägare på bilen och det går inte att komma i kontakt med honom. Jag har förmodligen blivit lurad och undrar om det finns något jag kan göra för att få mina pengar? Kan jag stämma honom vid domstol?

Hej och tack för din fråga,

När två personer ingår ett avtal är de skyldiga att fullgöra avtalet. Om köparen inte betalar enligt avtalet kan säljaren kräva att han betalar.[1] I första hand bör säljaren kontakta köparen och skriftligen begära att hen betalar.

Om köparen inte vill betala eller inte svarar kan säljaren ansöka hos Kronofogden om betalningsföreläggande.[2] Av ansökan ska det framgå hur mycket köparen är skyldig att betala, det vill säga fordrans belopp, förfallodagen för fordringen och vilken ränta som säljaren begär.[3] Kronofogden kommer då skicka ett föreläggande till köparen om att betala enligt ansökan. Om köparen inte svarar på föreläggandet beslutar Kronofogden i enlighet med ansökan, det vill säga att köparen ska fullgöra avtalet genom att betala.[4] Ett sådant beslut från Kronofogden blir verkställbart, vilket innebär att Kronofogden kan tvinga köparen att betala.[5] Om köparen däremot bestrider betalningsföreläggandet kan målet lämnas över till tingsrätten om säljaren vill det.[6]

Säljaren kan även stämma köparen direkt i tingsrätten.[7] När man skickar in en stämningsansökan ska man skriva vad man vill att domstolen beslutar, varför man vill det, vad man har för bevisning för sin sak samt varför tingsrätten är behörig att pröva målet.[8] Vilken tingsrätten som är behörig beror på var köparen har sin hemvist eller var hens verksamhet ligger.[9]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om fordran och skuld.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

[1] 51 § första stycket köplagen
[2] 2 § lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (LBH)
[3] 11 § LBH
[4] 42 § första stycket LBH
[5] 45 § LBH jämte 2 kap. 1 § utsökningsbalken
[6] 33 § första stycket LBH
[7] 42 kap 1 § rättegångsbalken (RB)
[8] 42 kap. 2 § RB
[9] 10 kap. 1 § och 5 § RB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.