Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Vad kan jag och min sambo avtala?

Hej!

Jag flyttade till Sverige för 8 år sedan för att bo ihop med min sambo. Jag skulle vilja att vi gör ett avtal där jag har rätt till ekonomisk kompensation ifall han lämnar mig och jag inte kan flytta tillbaka till mitt land (vi har två döttrar). Jag vill att vi t.ex. räknar på den ekonomiska förlusten som jag drabbades av för att jag missade några års karriär för att lära mig språket. Den kostnaden som jag skulle kunna använda till barnpassning ifall vi separerar, då mina föräldrar och familj inte bor här. Förekommer det att man skiver sådana avtal? Vad kan vi avtala i detta fall?

Tack för svaret!

Hej och tack för din fråga!

Som utgångspunkt så har vi avtalsfrihet i Sverige vilket innebär att man får lov att avtala om nästan vad som helst så länge bägge parter är överens. Det kan dock finnas möjlighet att senare jämka eller ogiltigförklara avtalet ifall det skulle finnas avtalsvillkor i avtalet som kan anses oskäliga.

Skulle du och din sambo vilja skriva ett sådant här avtal skulle jag råda er att kontakta en advokat för vidare rådgivning samt hjälp med avtalsskrivandet.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »