Vad kan man göra om ens f.d. inte följer bodelningsavtalet?

Hej,

Tre år sedan skilde jag mig från min hustru. Vi hade ett bodelningsavtal. Min f.d. hustru vägrar nu att följa bodelningsavtalet. Vi har bott tillsammans ett tag efter och sedan bodde hon kvar ensam i huset med vårt gemensamma bohag. Nu när jag har köpt lägenhet etc. så vägrar hon följa sin del av bodelningsavtalet.

Vad kan man göra om ens f.d. hustru inte följer bodelningsavtalet som upprättats?

Hej och tack för din fråga,

Ett bodelningsavtal är en skriftlig handling som ska undertecknas av makarna.[1] Bodelningsavtalet är bindande för parterna. Det innebär att din före detta begår ett kontraktsbrott. För att se till att bodelningsavtalet efterlevs kan du välja att väcka en fullgörelsetalan hos tingsrätten.[2] Med en fullgörelsedom kan du sedan ansöka om verkställighet av bodelningsavtalet hos Kronofogdemyndigheten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 5 § ÄktB.
[2] 13 kap. 1 § RB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.