Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad kan vi reglera i ett bodelningsavtal?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Går det att skriva ett bodelningsavtal om att min make inte köper ut mig helt från bostaden eftersom han då inte har råd att bo kvar? Kan man skriva i avtalet att jag till exempel får ut 1 000 000 kr när huset säljs?

Hej och tack för din fråga,

Vid en äktenskapsskillnad ska makarnas giftorättsgods fördelas mellan dem genom en bodelning.[1] Grunden i svensk avtalsrätt är att det råder avtalsfrihet, det vill säga att man kan avtala om vad man vill. Om du och din make är överens så kan ni upprätta ett bodelningsavtal precis som vilket avtal som helst.

Bodelningsavtalet fungerar som ett bevis på vad ni har kommit överens om. Det finns dock formkrav för att bodelningsavtal ska vara giltiga och dessa är att avtalet ska vara skriftligt samt underskrivet av båda makarna.[2] Även om det inte är ett krav så bör bodelningsavtalet även innehålla följande uppgifter:

  • Personuppgifter om er
  • Tydlig redogöelse för vad som ingick i bodelning
  • Vilka tillgångar som omfattas av bodelningen
  • Värdet av tillgångarna
  • Hur dessa tillgångar fördelades

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken
[2] 9 kap. 5 § Äktenskapsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

 • Vägledning inom aktuellt rättsområde
 • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
 • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.