Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad kommer hända med stugan som min insolventa bror gett mig i gåva?

Datum: 09/06/2020

Hej,

Min storebror har i förskott fått ett arv av mina föräldrar. Han fick en stuga utanför Helsingborg. Flera år efter så ville han överlämna en del av stugan till mig så att våra familjer kunde ha det som en gemensam stuga.

Han överlämnade då hälften av stugan till mig som en gåva. När ytterligare någon månad gått så bestämde han sig för att han inte ville ha stugan ö.h.t. och sålde då sin del av stugan till mig. Den såldes under 80 % av taxeringsvärdet. Nu äger jag alltså hela stugan själv. Jag har nu i efterhand fått information om att han har stora pengaproblem. Troligtvis kommer han inom några månader gå i personlig konkurs.

Vad kommer hända med stugan? Är stugan skyddad från min brors borgenärer?

Hej och tack för din fråga,

Om en gäldenär, den som är betalningsskyldig, ger bort egendom i gåva för att på så sätt undgå att den tas i anspråk för skulder kan egendomen komma att angripas. Försätts gäldenären i konkurs, kan en sådan gåva komma att återvinnas. Det är således inte säkert att stugan är skyddad från din storebrors borgenärer enbart genom att han har gett stugan i gåva till dig och att du har köpt den för ett lägre pris än marknadsvärdet.

En gåva som ges till någon närstående, exempelvis ett syskon, går åter om det gått kortare tid än tre år från det att gåvan fullbordats till det att gäldenären försätts i konkurs. Det gäller emellertid inte om gäldenären kan visa att hon eller han vid tiden för gåvan hade kvar egendom som uppenbart motsvarade hennes eller hans skulder.[1]

Vidare framgår det att det även gäller köp, byte eller annat avtal om det med hänsyn till missförhållandet mellan utfästelserna på båda sidorna är uppenbart att avtalet delvis har egenskap av en gåva. En gåva som har fullbordats kortare tid än sex månader före konkursen går alltid åter.

Vid återvinning ska den egendom som gäldenären har utgett återbäras till konkursboet. Den som lämnat gäldenären ersättning för egendomen har rätt att återfå vad hon eller han har utgett. Det gäller dock inte om ett sådant vederlag som inte har kommit boet till godo, om den som lämnade vederlaget hade eller borde ha haft kännedom om att gäldenärens avsikt var att undanhålla borgenärerna detta.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 6 § KL.
[2] 4 kap. 14 § KL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.