Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad kommer hända om min man vill skiljas och jag är arbetslös?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Min man vill skiljas och jag är för tillfället arbetslös. Vad händer för mig då?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 6 kap. 7 § 1 st. Äktenskapsbalken (ÄktB) är huvudregeln att vardera make svarar för sin försörjning efter äktenskapsskillnad. Således försvinner det ekonomiska ansvaret makarna emellan när äktenskapet upplöses.

Det finns ett undantag från huvudregeln i 6 kap 7 § 2 st. ÄktB som anger att maken under vissa förutsättningar ändå har rätt till underhåll under en övergångstid. Underhållsbidraget varierar beroende på makens behov till ekonomiskt stöd och den andra makens betalningsförmåga men innebär ingen rätt att leva på samma standard som under äktenskapet. Undantaget finns för att stötta den behövande maken som kan behöva viss tid för att kunna bli självförsörjande.

Enligt 6 kap. 7 § 3 st. ÄktB stadgas det att maken kan ha rätt till underhåll för längre tid än den ovan nämnda övergångsperioden med hänsyn till ett långt äktenskap. Förutsättningarna för bidrag utan tidsbegränsning ska vara fall av mer bestående slag och kan innefatta exempelvis brist på utbildning, sjukdom eller hög ålder. Det ska således finnas ett tydligt orsakssamband mellan den andra makens bristande förmåga att försörja sig själv och äktenskapet. Det ska slutligen noteras att undantagen om underhåll tillämpas restriktivt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.