Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad krävs för att jag ska kunna ge min fastighet som gåva?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Vad krävs för att jag ska kunna ge min styvson fastighet som en gåva? Jag har vid ett tillfälle sagt muntligen att jag ska ge honom fastigheten. Räcker det eller vad ska man göra?

 

Hej och tack för din fråga,

Ett löfte om gåva av fastighet är inte bindande, oavsett om det är muntligt eller skriftligt. För att det ska vara en giltig gåva av fastighet så måste ett gåvobrev undertecknats av både givare och mottagare samt uppfylla Jordabalkens (JB) övriga krav.

Formkraven vid gåva av fastighet är samma som vid köp av fastighet, se 4 kap. 29 § JB, och 4 kap. 1 § JB. Det måste upprättas ett gåvobrev, en så kallad gåvohandling. Denna gåvohandling måste vara skriftlig. Vidare ska det framgå uppgift om köpeskilling. Eftersom att det är en gåva måste köpeskillingen vara angiven som 0 kronor. Därefter behövs även en förklaring om att andelen i fastigheten överlåtes.

Gåvobrevet måste också tydligt innehålla vilken fastighet det gäller, inklusive fullständig fastighetsbeteckning. Om flera personer är mottagare av gåvan måste också förtydliga om varje mottagare har lika rätt till gåvan, eller annars hur den är uppdelad.

Mottagaren av gåvan behöver söka lagfart hos Lantmäteriet. Mottagaren skickar sedan in gåvobrevet tillsammans med ansökan om lagfartsändringen. Gåvobrevet ska skickas in inom 3 månader från att gåvobrevet upprättats enligt 20 kap. 1-2 § JB. Om kraven på gåvobrevet inte är uppfyllt så kommer gåvomottagaren inte att erhålla lagfart.

Vanligtvis krävs det inte att ett gåvobrev ska vara bevittnat men i vissa situationer vilandeförklaras ärendet om överlåtelsehandlingen inte är styrkt av två vittnen enligt 20 kap. 7 § JB. Det kan därför rekommenderas att man redan från början har två oberoende vittnen med som kan intyga att detta är vad du faktiskt vill.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.