fbpx
Kvinna som ska gifta sig bläddrar i en bröllopstidning

Vad krävs för att kunna gifta sig i Sverige?

Hej,

En vän till mig vill gifta sig med sin flickvän, de har snart tre barn tillsammans. De är båda utländska medborgare men han är även medborgare i tredje land. Hon bor här i Sverige men saknar uppehållstillstånd. Han är i Sverige tre månader i taget. Båda arbetar och betalar skatt här. Deras äldsta son bor hos sina farföräldrar i tredje land men den andra är född och bor här men är tredje lands medborgare, om någon vecka föds deras yngsta här. De vill flytta till tredje land men hon får inte åka dit om hon inte är gift med honom. Och det verkar inte som om de kan gifta sig här heller eftersom de saknar svenska papper. De kan inte gifta sig i hemlandet heller eftersom hon är politisk flykting. Finns det något sätt för dem att gifta sig så de kan förena sin familj i tredje land?

Hej och tack för din fråga,

Vi börjar med att titta på den utlänningsrättsliga statusen som din kompis flickvän har. Har en person som sökt skydd i Sverige efter prövning hos Migrationsverket eller högre instans blivit flykting och fått flyktingstatus ska den personen enligt utlänningslagens regler även få uppehållstillstånd. En person får dock vägras tillstånd på grund av att hen genom ett synnerligen grovt brott har visat att det skulle vara förenat med allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att denne tillåts stanna i Sverige, eller om hen har bedrivit verksamhet som inneburit fara för rikets säkerhet och det finns anledning att anta att hen skulle fortsätta verksamheten här. Då jag inte vet huruvida din kompis tjej vägrats tillstånd eller om det är så att hon flytt sitt hemland men inte är flykting enligt utlänningslagens mening kan jag tyvärr inte fortsätta bedömningen av frågan.

Jag föreslår att din kompis samt flickvän bokar in ett kostnadsfritt möte med oss för att kunna reda ut vad hans flickvän och vad han för utlänningsrättslig status samt eventuella andra uppgifter som behövs för att vi ska kunna bistå dem.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas