Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad krävs för att kunna gifta sig i Sverige?

Datum: 14/12/2021

Hej,

En vän till mig vill gifta sig med sin flickvän, de har snart tre barn tillsammans. De är båda utländska medborgare men han är även medborgare i tredje land. Hon bor här i Sverige men saknar uppehållstillstånd. Han är i Sverige tre månader i taget. Båda arbetar och betalar skatt här. Deras äldsta son bor hos sina farföräldrar i tredje land men den andra är född och bor här men är tredje lands medborgare, om någon vecka föds deras yngsta här. De vill flytta till tredje land men hon får inte åka dit om hon inte är gift med honom. Och det verkar inte som om de kan gifta sig här heller eftersom de saknar svenska papper. De kan inte gifta sig i hemlandet heller eftersom hon är politisk flykting. Finns det något sätt för dem att gifta sig så de kan förena sin familj i tredje land?

Hej och tack för din fråga,

Vi börjar med att titta på den utlänningsrättsliga statusen som din kompis flickvän har. Har en person som sökt skydd i Sverige efter prövning hos Migrationsverket eller högre instans blivit flykting och fått flyktingstatus ska den personen enligt utlänningslagens regler även få uppehållstillstånd. En person får dock vägras tillstånd på grund av att hen genom ett synnerligen grovt brott har visat att det skulle vara förenat med allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet att denne tillåts stanna i Sverige, eller om hen har bedrivit verksamhet som inneburit fara för rikets säkerhet och det finns anledning att anta att hen skulle fortsätta verksamheten här. Då jag inte vet huruvida din kompis tjej vägrats tillstånd eller om det är så att hon flytt sitt hemland men inte är flykting enligt utlänningslagens mening kan jag tyvärr inte fortsätta bedömningen av frågan.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.