Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad ska jag göra om jag diskriminerades på grund av funktionshinder?

Hej,

Jag sökte jobb som telefonsäljare för ett tag sedan. Jag pratade med företaget ett par gånger per telefon och de fick mitt CV och mina betyg. Vid det sista telefonsamtalet verkade det som att jag hade fått jobbet och att det enda som återstod var att skriva under kontraktet. När vi träffades kändes det som att de blev chockade och obekväma över att jag är rullstolsburen. Visst hade jag kunnat säga det innan, men det kändes inte relevant för arbetsuppgiften! Mötet var iskallt och inom fem minuter var det över utan en riktig intervju. De ställda inga frågor om mina tidigare erfarenheter, ambitioner eller mitt funktionshinder heller för den delen. Jag fick räcka över mina papper och så var det ut genom dörren. I går fick jag mail från dem om att jobbet gått till en annan och jag kan inte få tag på dem på telefon. Känner mig förbannad, ledsen och felbehandlad. Kan jag göra något?

Tack för din fråga!

Av vad du beskriver så verkar det som du utsatts för diskriminering. Diskriminering innebär att någon blir sämre behandlad än någon annan om det har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Som rullstolsburen och arbetssökande omfattas du av diskrimineringslagen och en arbetsgivare som bryter mot lagen kan tvingas betala ersättning. Tittar man på praxis så ligger diskrimineringsersättningen på mellan 50 000 kr och 100 000 kr för den typ av behandling du har fått utstå. En viktig regel att känna till när det gäller diskriminering är att det är arbetsgivaren som måste bevisa att det inte varit fråga om diskriminering, vilket gör det lättare för den enskilde att vinna vid en rättslig prövning.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online