Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad ska jag göra om jag fått återkrav från Försäkringskassan?

Datum: 20/12/2021

Hej,

Jag har fått ett återkrav från Försäkringskassan. Jag bor ensam i en lägenhet i Södertälje men någon har anonymt meddelat Försäkringskassan att jag och min ex-make fortfarande bor tillsammans. Nu har det kommit ett återkrav på 114 000 kr!! Jag kan inte betala detta. Min ex-make har bott till och från hos mig när han haft det kämpigt med hans dotter från ett tidigare äktenskap. Jag visste inte att det skulle spela någon roll, om jag visste det skulle jag informerat Försäkringskassan. Vad ska jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

Jag förstår det som att du har fått bostadsbidrag som nu har krävs åter från Försäkringskassan. Du som försäkrad är återbetalningsskyldig om du har fått pengar med oriktiga uppgifter. Det spelar ingen roll om du inte visste om att det var okej eller inte.

Den försäkrade är återbetalningsskyldig om den har orsakat den felaktiga utbetalningen genom att lämna oriktiga uppgifter.[1]

För bostadsbidrag och underhållsstöd gäller strikt återbetalningsskyldighet.[2] Det innebär att den försäkrade respektive betalningsmottagaren alltid är återbetalningsskyldig. Här spelar det alltså ingen roll vem som orsakat den felaktiga utbetalningen eller vad den försäkrade insett eller skäligen borde ha insett.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] Kap. 108 § 2 SFB.
[2] Kap. 108 §§ 9 – 8 SFB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.