Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad ska jag göra om kunden inte betalar fakturan?

Datum: 27/04/2023

Hej,

Jag driver ett företag inom måleri och vi utförde nyligen en tjänst åt en kund. Vi skickade fakturan till kunden enligt avtal men kunden har inte betalat fakturan i tid. Fakturan är försenad med 3 veckor och vi har försökt kontakta kunden flertal gånger för att påminna om betalningen men vi har inte fått något svar. Detta får en ekonomisk påverkan på mitt företag. Jag vet inte hur jag ska hantera situationen. Jag vill gärna ha råd om vilka åtgärder jag kan vidta för att få in betalningen och lösa problemet med kunden.

Hej och tack för din fråga,

Som företagare har du rätt att få betalt i tid för utförda tjänster. Betalar kunden inte i tid är kunden i dröjsmål. Det innebär att du som företagare kan vidta vissa åtgärder mot kunden för att få in betalningen.  

Efter fakturans förfallodag kan dröjsmålsränta tas ut om kunden inte har betalat, så länge ni inte har avtalat bort villkor om dröjsmålsränta.[1] Har ni inte en bestämd förfallodag får du ta ut dröjsmålsränta 30 dagar efter att du framställt krav på betalning.[2] Kunden måste alltså bli meddelad om att dröjsmålsränta kan tas ut för att de 30 dagarna ska börja löpa för att sedan få kräva dröjsmålsränta.

Om ni inte har avtalat om en viss procentsats för dröjsmålsränta i avtalet kan du ta ut den procentsats som motsvarar referensräntan + 8 procentenheter.[3] Referensräntan fastställs av Riksbanken en gång i halv året.[4]

Om du inte får kontant med kunden kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden för att få hjälp att erhålla betalningen.[5]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i fordran och skuld.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § Räntelag
[2] 4 § RL
[3] 6 och 9 § RL
[4] 9§ RL
[5] 1 och 2 § Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.