Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad ska jag göra om min kusin påstår att mina utlånade pengar varit en gåva till henne?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Min kusin var i behov av pengar och därför förde jag över pengar till henne. Under tre års tid har jag bett henne om att få tillbaka pengarna, men nu påstår hon att överföringen var en gåva. Jag har inget bevis på att det är ett lån men hon har ju inte heller något bevis på att det varit en gåva. Vad ska jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

Då din kusin vägrar betala sin skuld till dig kommer det troligtvis bli en bevisfråga huruvida kusinen har fått pengarna av dig som en gåva eller om pengaöverföringen har utgjort ett lån. Du kan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Vägrar din kusin fortfarande att återbetala lånet så kan du därefter stämma din kusin hos en tingsrätt. Det ska dock uppmärksammas att en process i tingsrätten kräver tid och pengar och för de fall du saknar bevis kanske du inte når framgång i målet.

Den som kräver betalning på grund av ett påstått lån har att styrka sitt påstående.[1] Den principen tar dock inte sikte på det fallet att det står klart att ett visst belopp har förts över från en person till en annan och det råder oenighet om överföringens innebörd. Om det däremot är så att ena parten anser att ett mottaget belopp har utgjort en gåva vilar bevisbördan på mottagaren.[2]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] NJA 1975 s. 577.
[2] NJA 2014 s. 364.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.