Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad ska jag göra om mitt ex inte betalar sin del av räkningarna under betänketiden?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag och min man ska skilja oss med 6 månader betänketid. Han har nu bara åkt utomlands mitt i allt kaos och vägrar att betala gemensamma kostnader för hushållet. Det gemensamma lån som han står på som medsökande vägrar han även betala. Min fråga är hur ska jag gå till väga med alla räkningar som ligger nu på mig .

Hej och tack för din fråga,

Enligt Äktenskapsbalken (ÄktB) är huvudregeln efter äktenskapsskillnad att vardera maken står för sin egen försörjning och varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder, se till exempel ÄktB 6 kap. 7 § och ÄktB 1 kap. 3 §.

Under betänketiden har äktenskapsskillnad inte trätt i kraft och därför ses ni är fortfarande som gifta. Makarna ska under äktenskapet gemensamt bidra till kostnader och personliga behov utefter sin förmåga samt att makarna ska leva på samma ekonomiska standard enligt 6 kap. 1§ ÄktB. Så länge man är makar ska man leva på samma ekonomiska standard. Det innebär att en maka/make med större inkomst får täcka en större del av de gemensamma utgifterna, trots att makarna inte längre bor tillsammans.

Ett samägt hus innebär enligt Samäganderättslagen 2 § att samtycke krävs i frågor avseende huset och dess förvaltning. Enligt Samäganderättslagen 15 § ska kostnader för förvaltning av samägt gods delas mellan samägarna utefter hur stor del de äger. Det innebär att om två personer äger 50 % vardera av en bostad så ansvarar man för att betala hälften av kostnaderna så länge man samäger det.

Avseende räkningar av andra slag finns det inte någon lag som säger hur makar ska gå tillväga för att dela upp betalningen. Det som kan rekommenderas är att makarna kommer överens om hur betalning ska ske. Har äktenskapsskillnaden inte gått igenom är man skyldig att hjälpa sin maka/make med kostnader.

Om man själv står på räkningarna ensamt eller gemensamt med sin maka/make så är det rekommenderat att betala räkningarna så att man inte får betalningsanmärkningar och invänta tills skulderna kan skrivas över på den andre maken eller makan.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.