Vad ska jag göra om psykiatrin försöker sätta dit mig?

Hej,

Psykiatrin har i flera år ”straffat” mig med tvångsinläggning och felmedicinering som gjort mig överviktig och nästan gett mig diabetes. Psykiatrin verkar uppenbarligen ha något slags problem med mig som jag inte förstår. En gång påstod de att jag talade med djur då jag glatt vågade berätta att det svenska bandet Bob Hund följer min Twitter. Det blev jag också inlagd för. En sköterska gjorde sig till och med skyldig till urkundsförfalskning för att få mig inlåst.

Jag har även blivit misshandlad och blåslagen på psykiatrin men de tog mig varken till akuten eller hjälpte mig att polisanmäla. Jag upplever INGEN mental eller psykisk förändring överhuvudtaget av tvångsmedicinering så att de envisas med att ge mig den är gåta.

Jag lever med dödshot i vanliga livet efter att ha anmält en första misshandel till polisen men jag upplever att det är hanterbart jämfört med psykiatrins ”vård” där personal tillåts bete sig hotfullt och t.o.m. kasta omkring patienters ägodelar i raserianfall. Jag upplever att det är otryggt och osäkert att vara här. Personalen tar inget ansvar och verkar inte bry sig om någonting.

Vad ska jag göra? Kan jag få skadestånd?

Hej och tack för din fråga,

Om du inte är nöjd med den vård du fått kan du lämna synpunkter eller klagomål på flera sätt. Du kan börja med att kontakta den mottagning där du fått vård eller behandling. Du kan också kontakta patientnämnden i ditt landsting eller din region. Vissa händelser kan du även anmäla till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

När det gäller din fråga om rätten till skadestånd, måste det utredas om du drabbades av en patientskada eller inte. Om det anses vara en patientskada kan du ha rätt till ersättning. Frågan prövas i så fall av Patientförsäkringen LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) efter en anmälan. LÖF tar kontakt med sjukvården och begär in handlingar och gör sedan en bedömning.

Man kan kostnadsfritt vända sig till Patientnämnden i sitt landsting för att få hjälp med all information man behöver för att kunna ta tillvara sitt intressen i hälso- och sjukvården.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.