Vad ska jag göra om vittnena ljög?

Hej,

Jag har varit på en rättegång som handlade om att en kompis påstods ha slagit en annan kille på en fest. Rättegången höll på hela dagen och det var minst fem personer som vittnade. Jag var själv med på festen och såg vad som hände och därför vet jag att två av vittnena ljög. Jag vill att sanningen skall fram och att min kompis inte straffas för något han inte gjort! Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

De flesta som vittnar i en rättegång avlägger ed. Det betyder att de vittnar under straffansvar. Om du är säker på din sak kan du polisanmäla de som ljög och de riskerar då att åtalas för mened. Mened är ett brott som begås då en person lämnar osanna uppgifter vid svensk domstol, trots att denna avlagt ed om att tala sanning. Mened bedöms som ett allvarligt brott och straffet är som högst fängelse i fyra år. Om brottet bedöms som ringa kan det ge böter eller fängelse i sex månader. [1]

För att polisanmäla ett brott, likt mened, kan du besöka en polisstation eller ringa 114 14.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

[1] 15 kap. 1 § brottsbalken (BrB)

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.