Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad ska jag tänka på när jag hyr ut i andra hand?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Jag ska hyra ut min lägenhet i andra hand till en student då jag själv ska studera utomlands en termin. Eftersom det är en hyresrätt, undrar jag om det är något speciellt som jag bör tänka på för att inte riskera att bli av med lägenheten?

Hej och tack för din fråga,

Vad spännande med en studietermin utomlands! Det första du måste tänka på är att få hyresvärdens godkännande för att kunna hyra ut din lägenhet i andra hand, annars finns risken att du blir av med den. För att få din andrahandsuthyrning accepterad, krävs att du har ett godtagbart skäl och studier på annan ort eller en längre utlandsvistelse är just sådana skäl, varför det inte bör vara något problem i ditt fall.

Du behöver även känna till att det är du som förstahandshyresgäst som svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Om den personen du hyr ut till allvarligt stör grannarna eller på annat sätt missköter sig, är det alltså du som riskerar att bli uppsagd. Mitt råd är att vara ytterst noga med vem du hyr ut till. Att göra en kreditupplysning på personen ifråga är därför viktigt för att säkerställa att hyran kan betalas.

Sist, men inte minst viktigt, är att alltid skriva ett hyresavtal som tydligt anger vad du och andrahandshyresgästen har kommit överens om ska gälla under hyrestiden. Exempel på vad som bör finnas med i avtalet är datum för uppsägningstid, vem som står för el och hemförsäkring och vad som händer om något går sönder i lägenheten. Detta för att minimera risken för konflikter i framtiden.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.