Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad ska man göra om man har fått en bluffaktura?

Datum: 20/12/2021

Hej.

Kan ni tala om hur man förfar om man har fått en bluffaktura? Vem ska man vända sig till?

Jag har fått en faktura på ett utfört arbete som jag inte har beställt eller fått någon förfrågan om. Den gäller kantklippning av en befintlig väg till vår gård. Jag har läst mig till att man kan bestrida en sådan faktura, men hur ska man få personen i fråga som skickade den att inse att han har gjort fel? Jag har skickat ett personligt brev till personen, men då han är en aning tjurig så tror jag inte att han har läst brevet. Jag skrev i brevet vad jag hade läst mig till om “Bluffakturor”.

Hej och tack för din fråga,

Om du misstänker att du mottagit en bluffaktura är det viktigt att du bestrider fakturan så snart som möjligt. Detta gör du enklast genom att stryka ett streck över den och skriva att du bestrider betalningsansvaret samt anledningen till bestridandet, till exempel “ej beställt”. Se till att datum för bestridandet framgår, till exempel genom att göra bestridandet via e-post eller rekommenderat brev. På det sättet kan du bevisa att du skickat bestridandet till avsändaren av fakturan. Får du en betalningspåminnelse hanterar du den på samma sätt som ovan. Om du vill kan du även polisanmälan avsändaren av bluffakturan då det kan röra sig om brott. Går bluffakturan till Kronofogdemyndigheten uppmanar jag dig att ta kontakt med Kronofogdemyndigheten omgående med bestridande.

Har du ytterligare frågor kan du vända dig till kommunens kostnadsfria konsumentrådgivning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.