Vart anmäler man någon för förtal?

Hej,

Vart kan man vända sig för att anmäla någon för grovt förtal? Är det hos polisen?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen.

Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning. En första förutsättning för att åklagare överhuvudtaget ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan. En andra förutsättning är att åtal ska anses vara påkallat från allmän synpunkt.

Initiativet till åtal ligger istället vanligtvis hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det kallas då ett enskilt åtal. Den enskilde kommer själv behöva driva en brottmålsprocess då kravet på att åtalet ska vara påkallat från allmän synpunkt är svåruppnåeligt. Att driva en process själv är något som är mycket svårt och sannolikt mycket kostsamt. Det finns en risk att du kommer att få betala båda parternas rättegångskostnader om du förlorar ärendet.

Sammanfattningsvis, det är till polisen du anmäler ett förtalsbrott. Om åtal inte väcks av åklagaren så får man i sådana fall driva ärendet själv om man vill det.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.