Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Varför avskrivs utredningen?

Hej,

Min son blev misshandlad för ett år sedan. Vittnesförhör har hållits med de som bevittnade händelsen, som var synnerligt grov då det var två som höll fast honom och en som slog. Först och främst togs inga vittnesförhör förrän ett halvår efter händelsen och nu efter ytterligare ett drygt halvår skriver en polisinspektör av utredningen eftersom ”det inte går att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt”. Vad betyder det?

Hej och tack för din fråga.

Att det inte går att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt innebär att det inte finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts. En förundersökning läggs ned om det saknas tillräckliga bevis mot den misstänkte eller om det saknas några spår att följa. När ett ärende lagts ned kan du vända dig till polisen och begära att ärendet prövas av åklagaren. Polisen lämnar då över ärendet till åklagaren på din begäran.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online