Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Varför togs inget blodprov när jag blev tagen för rattfylla?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Jag blev stoppad och fick blåsa på väg till jobbet, utslaget va positivt och jag fick följa med in station för att kolla hur hög promillehalten är. Utandningsresultatet visade på 0.16, så de tog körkortet. De hade förhör och sedan släpptes jag.

Nu till in fråga: Varför togs inget blodprov när jag blev tagen för rattfylla?

Hej och tack för din fråga,

Rattfylleri är när en person kör ett motordrivet fordon med minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse.[1]

Alkoholkoncentrationen kan mätas genom blodet eller utandningsluften. Blodprov får tas på den som är skyldig att lämna ett alkoholandningsprov men vägrar att medverka eller inte kan lämna sådant prov på grund av att hon eller han varit inblandad i en trafikolycka.[2]

Det krävs således inget blodprov utan det räcker med utandningsprovet. Rattfylleri kan till och med styrkas på andra sätt än genom provtagning. Åklagaren kan genom andra bevis styrka att den tilltalade har kört bilen efter att denne har druckit alkohol exempelvis genom att någon vittnar om att föraren varit kraftigt berusad, filmbevis, bevittnande av öppnade behållare med alkohol i bilen eller säkrande av någon annan typ av bevisning. Läs en liknande fråga här.

Det är åklagaren som måste bevisa att den tilltalade har kört bilen efter det att denne intagit alkohol. Åklagaren måste alltså lägga fram tillräckligt med bevisning för att den tilltalade ska kunna bli dömd för brottet. Det ska vara ställt utom rimligt tvivel för att straffansvar ska inträda.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 4 § lag om straff för vissa trafikbrott.
[2] 3 § lag om alkoholutandningsprov.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.