Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vart ska barnen vara skrivna efter separation?

Datum: 07/12/2021

Hej,

Jag och min sambo separerade för ett par månader sedan. Vi har två gemensamma barn och vi bodde tillsammans i 12 år. Nu vägrar han betala för gemensamma lån på fastigheten som vi äger hälften var av. Han vill även att barnen skall skrivas hos honom. Han har flyttat från vår gemensamma bostad till egen lägenhet medan jag och barnen bor kvar i den gemensamma bostaden. Han vägrar att byta sin adress, vilket innebär att jag inte får rätt till bostadsbidrag och underhållsstöd. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Både vuxna och barn ska vara skrivna där de är bosatta. Efter flytt måste man göra en anmälan hos Skatteverket. Du kan anmäla till Skatteverket att din före detta sambo inte har uppfyllt dessa skyldigheter, vilket kan leda till att Skatteverket kan besluta att förelägga honom att göra en flyttanmälan.

Barnen ska precis som vuxna stå skrivna där dom är bosatta. Har ni gemensam vårdnad och barnen bor ungefär lika mycket hos båda två ska ni komma överens om hos vem av er de ska skrivas. Så länge båda är vårdnadshavare kan en av er inte ensam ändra var barnen är skrivna. Skulle barnens pappa försöka ändra det kommer du underrättas och få välja att godkänna det eller inte. Väljer du att inte godkänna det kommer Skatteverket göra en utredning av var barnen ska folkbokföras. Eftersom barnen bor hos dig i den bostad hela familjen varit skriven på fram tills nu, så är utgångspunkten att barnen ska stå kvar på den adressen.

Om ni skaffade fastigheten för att ni skulle använda den tillsammans som bostad räknas den som samboegendom. Då ingår den i en bodelning, om någon av er begär att göra en sån inom ett år från separationen. I en bodelning kan frågor kring vem som övertar bostaden, om någon av samborna ska köpa ut den andra och om någon ska överta lån förenade med fastigheten regleras. Under vissa omständigheter ska också andra lån beaktas i en bodelning och man kan få tillgodoräkna sig samboegendom som täcker skulder man har. Om fastigheten inte är samboegendom eller ni väljer att inte bodela har ni samäganderätt och räknas som delägare. För att utföra åtgärder som har med fastigheten att göra måste ni vara överens om dem. Sådana åtgärder ska ni dela på kostnaderna för, om ni inte har avtalat om något annat tidigare. Måste du stå kostnader för fastigheten som ni egentligen ska dela på har du en fordran på din före detta sambo.

Vem som betalar av på lånen beror på hur avtalet med långivaren ser ut. Låneavtal är ofta utformade så att långivaren kan kräva en av låntagarna på hela beloppet. Den låntagaren kan i sin tur kräva den andra låntagaren på pengar. Har du fått stå för hela kostnaden för lån som du och din före detta sambo har tagit gemensamt har du alltså en fordran på honom för beloppet han ska betala.

För att få dina fordringar betalade är det bra att först försöka komma överens med din före detta sambo. Går inte det kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten som kan hjälpa till att driva in skulder. Får du inte betalt trots detta kan ärendet tas upp i domstol och i så fall är det bra att ta kontakt med ett ombud som biträder dig i processen.

Om du vill genomföra en bodelning för att bestämma hur er samboegendom ska fördelas måste du begära detta inom ett år från er separation.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.