Vem äger vigselringen om vi skiljer oss?

Hej,

Jag undrar om jag måste ge tillbaka den vigselring jag fick när jag gifte mig för 19 år sedan när vi nu ska skiljas. Har jag rätt att sälja ringen och sätta in pengarna på mina barns sparkonton eller tillhör ringen egentligen den som köpte den?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 9 kap 1 § och 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB) ska en bodelning mellan makarna göras där makarnas giftorättsgods ska ingå. Giftorättsgods utgör all egendom som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB)

Om en förlovningsring är given som en gåva men utan något villkor om att den ska vara enskild egendom utgör vigselringarna giftorättsgods och värdet ska delas lika mellan makarna i bodelningen.

Enligt 10 kap. 2 § ÄktB  får varje make från bodelning i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter. Vigselringen skulle kunna antas falla in under personligt bruk eller present om det inte skulle anses oskäligt med tanke på ringens värde.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas