Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vem äger vigselringen om vi skiljer oss?

Datum: 03/01/2022

Hej,

Jag undrar om jag måste ge tillbaka den vigselring jag fick när jag gifte mig för 19 år sedan när vi nu ska skiljas. Har jag rätt att sälja ringen och sätta in pengarna på mina barns sparkonton eller tillhör ringen egentligen mitt ex som köpte den?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 9 kap 1 § och 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB) ska en bodelning mellan makarna göras där makarnas giftorättsgods ska ingå. Giftorättsgods utgör all egendom som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB)

Om en förlovningsring är given som en gåva men utan något villkor om att den ska vara enskild egendom utgör vigselringarna giftorättsgods och värdet ska delas lika mellan makarna i bodelningen.

Enligt 10 kap. 2 § ÄktB  får varje make från bodelning i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter. Vigselringen skulle kunna antas falla in under personligt bruk eller present om det inte skulle anses oskäligt med tanke på ringens värde.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.