Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vem ansvarar för skadan jag fick utanför porten till jobbet?

Datum: 04/07/2022

Hej,

Jag halkade på is utanför porten till jobbet och fick en fraktur i axeln. Jag anmälde därefter skadan till fastighetsbolaget, men deras försäkringbolag anser att bolaget är fri från ansvar. Vem ansvarar för min skada?

Hej och tack för din fråga,

Den som är ansvarig för skadan är den som har ansvaret för att förvalta trappan. Således kan det antingen vara fastighetsbolaget, kommunen eller ägaren till fastigheten. Frågan är om isfläcken utanför porten är tillräcklig för att göra den ansvarige skadeståndsskyldig. Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada ska ersätta skadan.[1] Det krävs alltså dels att det är vårdslöst att inte ha exempelvis sandat framför porten när det är halt, dels att det föreligger ett orsakssamband mellan att inte ha exempelvis sandat och att halkan skedde.

Ägaren av en fastighet är skyldig att hålla fastigheten sandad när det är halt.[2]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § SkL.
[2] 2 § 2 st. Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.