Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vem är ansvarig för lägenhetens löpande kostnader om jag blir tvungen att lämna lägenheten i samband med tvist om kvarsittanderätt?

Datum: 03/01/2022

Hej,

Det pågår en tvist mellan mig och min exfru gällande kvarsittanderätt. Vi bor i en bostadsrätt som jag köpt och där lånet står på mig. Vem är ansvarig för lägenhetens löpande kostnader om jag blir tvungen att lämna lägenheten?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är att makarna vid en äktenskapsskillnad själva kommer överens om vem som ska bo kvar och vem som ska flytta vid en skilsmässa. Det är då den som bor kvar som ska stå för kostnaderna för till exempel el, vatten och ränta på bolånen. Enligt rättsfallet NJA 2006 s. 206 uttalade HD att den kvarsittande maken i den gemensamma bostaden även kan komma att behöva utge ersättning för nyttjandet av den andres egendom.

Sammanfattningsvis ska vardera make betala kostnaderna för sitt boende, utöver detta finns en möjlighet för den utflyttade maken att begära nyttjanderättsersättning (6 kap. 6 § ÄktB).

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.