Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vem får bestämma över buskar och träd mellan två bostadsrätter?

Datum: 19/10/2022

Hej,

Jag har en tvist angående buskar och träd mellan min och grannens mark. Vi bor i bostadsrätter och jag är osäker på vem som bestämmer över denna mark. Grannen bredvid klipper sin del av häcken väldigt mycket medan jag inte vill ha den så pass kort. Det ser ju väldigt konstigt ut om vi klipper den på helt olika sätt.

Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Den första frågan som måste besvaras är huruvida marken som du planterat på är upplåten mark med bostadsrätt. Om bostadsrättsföreningen har upplåtit marken till dig borde det framgå av det ursprungliga upplåtelseavtalet, se 1 kap. 4 § och 4 kap. 5 § i bostadsrättslagen. Detta avtal reglerar vad som tillhör bostadsrätten, till exempel avseende mark, förråd och parkering.

Om bostadsrättsföreningen upplåtit marken med bostadsrätt så innebär det att bostadsrättshavaren ansvarar för och har rätt att besluta om vad som planteras på marken. För att få reda på detta kan du fråga din bostadsrättsförening och begära ett utdrag från lägenhetsförteckningen avseende din bostadsrätt.

För det fall marken inte är upplåten med bostadsrätt så kan det finnas ett nyttjanderättsavtal mellan varje bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen. Nyttjanderättsavtalet ger i sådana fall också bostadsrätthavaren rätt att nyttja och bestämma över marken utanför lägenheten.

Finns det inget nyttjanderättsavtal mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren så nyttjas marken med så kallad allmän nyttjanderätt. Denna rätt är inte skyddad i någon lagstiftning. Om det inte finns något avtalat avseende detta så får man utgå från att det är bostadsrättsföreningen som bestämmer över marken och som då således även har rätt att klippa eller ta bort buskar och träd.

Du bör därför kontakta bostadsrättsföreningen för att ta reda på vem som ansvarar för och har rätt att bestämma över marken där buskarna och träden växer. Om du och din granne har rätt att själva bestämma över marken rekommenderas att ni försöker komma överens.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Vi har även en handbok om bostadsrätt där du kan hitta mer information.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.