Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vem får lov att öppna mannens bankfack när han dör?

Datum: 11/11/2021

Hej,

Vem blir dödsboägare/förvaltare om en man saknar partner och barn? Mamma finns i livet, samt syskon. Pappan död, bonussyskon finns på pappans sida. Dödsboet behöver sälja tillgångarna för att verkställa testamentet. Vem får lov att öppna mannens bankfack när han dör?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att mannen som avlidit är utan partner och barn och har endast sin mamma samt syskon kvar i livet.

När en person avlider uppkommer ett dödsbo som i sin tur betraktas som en juridisk person där samtliga dödsbodelägare har en andel. Det är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare som är dödsbodelägare.[1] Med universell testamentstagare menas någon som får alla den avlidnes tillgångar eller en viss andel, enligt den avlidnes testamente. Således har mannen möjlighet att testamentera allt och vem som ärver beror på vad som står i testamentet. Det är således dödsbodelägarna som har rätt att tillsammans med någon från banken göra en inventering av innehållet i bankfacket. Banken upprättar ett protokoll över innehållet och lägger sedan tillbaka allt i facket. När bouppteckningen är registrerad kan bankfacket tömmas.

Skulle han inte skriva testamente så ärver föräldrarna till den avlidne om barn och partner saknas.[2] Skulle föräldrarna inte heller finnas kvar i livet är det mannens syskon som ärver. Det är i detta fallet mamman som blir dödsbodelägare och förvaltar dödsboet. Istället för att de har hand om förvaltningen kan de utse en boutredningsman eller låta tingsrätten utse en.[3]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 18 kap. 1 § ÄB
[2] 2 kap. 2 ÄB
[3] 19 kap. 1 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.