Vem får vårdnaden om barnet om föräldrarna inte var gifta vid barnets födsel?

Hej,

Jag och min före detta man har skilt oss. Vi var inte gifta när vårt barn föddes. Vem får vårdnaden? Barnet står skriven på faderns adress.

 

Hej, och tack för din fråga,

Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds så blir mamman ensam vårdnadshavare enligt Föräldrabalken (FB) 6:3. Föräldrarna kan gemensamt anmäla att vårdnaden ska vara gemensam till socialnämnden i samband med faderskapsbekräftelse eller till Skatteverket, FB 6:4 2 st.

Om man vill ha ändring i vårdnaden kan man skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Tingsrätten kan besluta om gemensam vårdnad eller att en föräldern får ensam vårdnad. Vid denna bedömning tar domstolen hänsyn till föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet och om någon av föräldrarna är olämpliga.

Ändring av vårdnaden kan även ske genom skriftligt avtal som godkänns av socialnämnden.

Frågan om var barnet bor påverkar inte frågan om vårdnad.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.