Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vem får vårdnaden om vi inte var gifta när barnet föddes?

Datum: 15/02/2024

Hej,

Jag och min före detta man har skilt oss. Vi var inte gifta när vårt barn föddes. Vem får vårdnaden? Barnet står skriven på faderns adress.

 

Hej, och tack för din fråga,

Frågan om var barnet bor påverkar inte frågan om vårdnad. Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds så blir mamman ensam vårdnadshavare.[1] Föräldrarna kan gemensamt anmäla att vårdnaden ska vara gemensam till socialnämnden i samband med faderskapsbekräftelse eller till Skatteverket.[2]

Om man vill ha ändring i vårdnaden kan man skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Tingsrätten kan besluta om gemensam vårdnad eller att en föräldern får ensam vårdnad. Vid denna bedömning tar domstolen hänsyn till föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet och om någon av föräldrarna är olämpliga.

Ändring av vårdnaden kan även ske genom skriftligt avtal som godkänns av socialnämnden.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i vårdnad, boende & umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6:3 Föräldrabalken (FB)
[2] 6:4 2 stycket FB

Se hela svaret

Moa Möller

Chefsjurist och advokat på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2015 som målsägandebiträde och expert inom familjerätt. Tagit juristexamen på Göteborgs universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.