Vad är det som gäller när kommunens hemvårdspersonal har gjort sönder något i ett hem där de varit och arbetat? Häromveckan när hemtjänsten var och städade hos min far, råkade de nämligen välta ner en antik lampa så den gick sönder. Lampan, som är minst 200 år gammal, tog vår farfar med sig från en av sina resor i södra Europa och den är väldigt speciell och mycket omtyckt av oss. Nu vill hemtjänstpersonalen att vi barn ska lägga tid och pengar på att få lampan värderad men vi anser att det är deras sak att göra eftersom de förstörde den. Kommunen borde väl ändå ha en försäkring för sådana här händelser?

Tack för din fråga!

Kommunen, som i det här fallet är arbetsgivare, har troligtvis en ansvarsförsäkring som täcker kostnaderna för den sönderslagna lampan. Men för att få ett värde som ni anhöriga litar på, kan det ändå vara bra om ni själva låter värdera den. Därefter kontaktar ni kommunen för att begära ersättning både för lampan och andra kostnader som ni haft i samband med händelsen. Det brukar sällan vara problem att komma överens men får ni inte hjälp av kommunen, kan ni vända er till ert eget försäkringsbolag.

En arbetsgivare har alltid ansvar för vad de anställda gör i tjänsten. Om en anställd orsakar skada till följd av fel eller slarv, är det arbetsgivaren som blir ersättningsskyldig. Detta kallas för principalansvar. Då kostnaden för att värdera lampan är en direkt följd av att personalen har råkat göra sönder den, är det alltså kommunen som ska stå för även den utgiften.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas