Vem har rätt att överta lägenheten efter skilsmässan?

Hej,

Jag har bott i min hyreslägenhet sedan 1994. Min fru har bott med mig i lägenheten sedan åtta år tillbaka. Jag och min fru ska skiljas och hon kräver att vi byter lägenheten mot två mindre lägenheter vilket jag inte vill gå  med på. Vem har rätt?

 

Hej, och tack för din fråga,

Vid skilsmässa har den make som bäst behöver bostaden rätt att bo kvar i denna. För att den make som inte står på kontraktet ska kunna överta den andre makens lägenhet, krävs det dock att ett sådant övertagande kan anses skäligt.

Av din fråga framkommer det inte huruvida endast du, eller ni båda, står på kontraktet. Oavsett vilket, kommer din fru dock inte kunna kräva att ni byter hyreslägenheten mot två mindre. Den rätt som lagen istället ger henne är att ta över hyreskontraktet för lägenheten och själv bo kvar i denna. Rätten tillfaller henne om hon kan anses ha större behov av lägenheten än vad du har. Skulle fallet vara så att hon aldrig har stått på hyreskontraktet, krävs det även att det kan anses skäligt att hon tar över ditt hyreskontrakt.

Vem av dig eller din fru som har störst behov av att ha kvar lägenheten och om det eventuellt skulle anses skäligt för din fru att ta över ditt hyreskontrakt, är frågor som ytterst kan avgöras av domstol. Kan ni därför inte enas om vem av er som ska få behålla lägenheten, har ni möjlighet att ansöka om bodelningsförrättare hos tingsrätten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.