Vem har rätt till hyresrätten vid äktenskapsskillnad?

Hej!

Jag och min man bor tillsammans i en hyresrätt med våra gemensamma barn som är åtta och fem år gamla. Min man står som ägare på hyresrätten. Både min man och jag arbetar. Om vi skiljer oss och fortsätter ha gemensam vårdnad om barnen, vem har rätt att bo kvar i hyresrätten då?

Hej och tack för din fråga,

Om ert äktenskap upplöses, ska er egendom fördelas mellan er genom bodelning enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken. Den av er som bäst behöver er gemensamma bostad har rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott vid bodelningen i enlighet med 11 kap. 8 § äktenskapsbalken. Vid behovsbedömningen beaktas bland annat hos vem barnen kommer ha sitt stadigvarande boende och vem som har störst möjlighet att skaffa en annan bostad. Därutöver krävs att övertagandet är skäligt.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.