Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vem har rätt till hyreslägenheten när vi är skilda?

Datum: 14/12/2021

Hej!

Jag har bott med min man i fem år, men har nu ansökt om skilsmässa. Jag och min dotter (från ett tidigare förhållande) har fått bo hos min mamma den senaste månaden p.g.a. hans hemska humörsvängningar och verbala kränkningar när han är upprörd. Hyreslägenheten (som jag har bott i sedan 2004) står i mitt namn. Min mans tre barn flyttade hit från deras hemland för drygt en månad sedan och bor nu i vår lägenhet. Jag undrar hur det fungerar med besittningsrätten eftersom det är mitt kontrakt?

Är det självklart att jag får behålla lägenheten när vi är skilda (jag betalar hälften av hyran på lägenheten även nu när jag inte sover hemma)? Påverkar denna tid, som vi inte kan bo hemma, besittningsrätten?

Tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

Om ni inte har ett äktenskapsförord där det står att hyresrätten ska vara din enskilda egendom så ska den räknas som giftorättsgods vid en skilsmässa. Vid en bedömning av vem som ska ha rätt till lägenheten ser man till vem som behöver den mest. Vidare är barns boende ofta avgörande vid behovsprövningen och eftersom ni båda har barn på eget håll är denna bedömning komplicerad. Det är alltså inte självklart att du får behålla lägenheten och det är oftast svårt att avgöra på förhand vad domstolen kommer att komma fram till. Om det är väldigt viktigt för dig att få behålla lägenheten vid en separation så tycker jag att du ska ta kontakt med en jurist som kan hjälpa dig, förutsatt att du och din man inte kan komma överens.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.