Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vem har rätt till lägenheten?

Hej !
Min man vill slänga ut mig efter 20 år som gifta. Vi bor i en hyreslägenhet och han står på kontraktet. Jag har varit skriven på adressen sedan 1985. Han säger att det är hans lägenhet och att jag får fixa ett eget boende.
Tacksam för svar!

Hej och tack för din fråga!

Vem som har rätt till lägenheten beror på om den räknas som er gemensamma bostad. Frågan är alltså om den har använts som ert gemensamma hem.

Av din fråga låter det som att ni har bott där gemensamt och att ni nu inte kan komma överens om vem som ska bo kvar i den. Det är reglerna i äktenskapsbalken som blir tillämpliga i ert fall eftersom ni varit gifta.

Enligt 11 kap. 8 § äktenskapsbalken har den make som har bäst behov av den gemensamma bostaden rätt att behålla den. Det räcker alltså inte att stå på hyreskontraktet för att få behålla lägenheten, om den räknas som er gemensamma bostad.

Vem som har bäst behov av lägenheten är något som avgörs i domstol om ni inte kan komma överens. Bland annat tittar domstolen i en sådan bedömning på makarnas ålder, möjlighet att skaffa ny bostad och ekonomiska förutsättningar. Exakt vad som kommer vara avgörande går dock inte att svara på.

Om ni inte kommer överens och vill ta tvisten vidare till domstol skulle jag råda dig att anlita ett ombud.

Med vänliga hälsningar

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online