Vem ska stå som ägare när jag köper en lägenhet till mitt barn?

Hej,

Min dotter ska flytta till en ny stad för att börja studera. Då det är svårt att få tag på en hyreslägenhet har jag bestämt mig för att köpa en bostadsrätt till henne. Jag kommer att ta ett lån hos banken och min dotter kommer att stå för hyra, amortering och ränta. Vem är det då som bör stå som ägare av lägenheten?

Hej och tack för din fråga,

Att en förälder hjälper till att köpa en bostadsrätt till sitt barn är relativt vanligt. Hur ni fördelar ägandet är upp till er, men ni bör läsa bostadsrättsföreningens stadgar eftersom det kan finnas vissa regler som ni måste förhålla er till.

I Sverige måste alla bostadsrättsföreningar ha stadgar.[1] I stadgarna kan föreningen bestämma vilka förutsättningar och villkor som krävs för att en medlem ska antas.[2] Således kan bostadsrättsföreningar själva bestämma om det är tillåtet att någon annan, till exempel föräldern, äger lägenheten och att barnet bor där eller om den som bor i lägenheten måste äga den själv. Det är även vanligt att föreningar har ett krav på att den som bor i bostadsrätten ska äga en viss del, till exempel 10 eller 15 %.

Det är således först viktigt att känna till vilka regler som gäller för den bostadsrätt ni är intresserade av att köpa. Är det inte tillåtet att någon annan än ägaren bor i bostadsrätten och du själv står som ägare kan det i stället bli fråga om en andrahandsuthyrning till din dotter.[3] Det krävs då att antingen bostadsrättsföreningen går med på det eller att hyresnämnden lämnar tillstånd.[4] Bostadsrättsföreningens regler kring andrahandsuthyrning, till exempel om hur länge en andrahandsuthyrning får vara, anges ofta i stadgarna och går således att kontrollera innan ett köp. Skulle du hyra ut den till ditt barn utan tillstånd eller samtycke riskerar du att förlora rätten till bostaden.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 2 § Bostadsrättslagen
[2] 2 kap. 1 § Bostadsrättslagen
[3] 7 kap. 10 § Bostadsrättslagen
[4] 7 kap. 11 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.