Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vem står kostnaden för huset under skilsmässan?

Hej,
Vi håller på att skiljas och min man har skaffat ett nytt boende. Vi har ännu inte sålt huset utan jag kommer bo kvar i det tills det att de nya ägarna flyttar in. Jag trodde då att jag och min man delar på kostnaderna av huset tills det att vi inte äger det längre, men nu säger min man att jag får betala det själv eftersom han har ett nytt boende. Han menar på att vi slår i hop dessa kostnader och delar på det totala beloppet vilket resulterar i att jag ska betala hela kostnaden för huset. Kan detta verkligen stämma?

Hej och tack för din fråga,

Vid en skilsmässa är huvudregeln att vardera make står för sin försörjning, enligt 6 kap. 7 § äktenskapsbalken.

Det finns inte lagreglerat vem som ska betala för vad fram tills att en bodelning är genomförd. Det har dock framkommit principer ur praxis. Enligt den ena principen ska boendekostnader fördelas efter vad som är rimligt. Man har däremot inte rätt att begära ersättning för utlägg som man har gått med på att själv betala. Enligt den andra principen ska ingen kunna göra vinst på en andres bekostnad, vilket kallas för obehörig vinst. Exempelvis så ska inte den som bor kvar i bostaden behöva betala den andra parten för få behålla bostaden.

 

Vänlig hälsningar
Zeijersborger & Co.

 

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online