Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad händer med barnen om jag går bort?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Min man dog förra året och lämnade mig med två små barn och nu undrar jag vad som händer med barnen ifall jag också dör medan de är små. Vem kommer då att få vårdnaden om dem? Kan jag lämna min önskan om vem barnen ska växa upp hos i så ifall?

Hej och tack för din fråga,

I det fall även du skulle gå bort, är det tingsrätten som utser en vårdnadshavare till dina barn. Ofta är det socialnämnden som anmäler att det finns ett behov och domstolen begär då en utredning av nämnden. Det är dina barns bästa som ska ligga till grund för domstolens beslut. Släktband kan ha betydelse ifall barnen har haft en nära relation till sina släktingar men barnens släkt har ingen förtur.

Domstolen ska ta hänsyn till dina önskemål om vem som ska vara vårdnadshavare vilket innebär att ditt val som huvudregel ska följas, om inte den eller de personer som du angett kan anses vara olämpliga.

Det du kan göra är att skriva in i ditt testamente vem eller vilka som du skulle vilja tar hand om barnen. Det är bra om du i förväg pratar med dessa personer så att de känner till din önskan och att ni är överens.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i våra handböcker om testamente och vård, boende och umgänge.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.