Vi är inte överens kring barnens boende, hur gör vi?

Hej,

Min bror har precis fått igenom en skilsmässa. Min bror och hans exfru har gemensam vårdnad om deras tre barn på 7, 2,5 och 1 år.  De har delat upp barnens boende så att de bor hos min bror  tisdag till lördag och exfrun har dem lördag till tisdag . De bråkar mycket kring hur barnen ska bo och min bror vill att de ska bo varannan vecka. När de minsta barnen blir äldre vill de att alla barnen ska bo varannan vecka. Hur ska de göra om de inte kommer överens?

Hej och tack för din fråga,

Frågor som rör vårdnad, boende och umgänge mellan barn och föräldrar regleras i 6 kap. föräldrabalken (FB). Vid alla frågor som rör barn ska vad som är förenligt med barnets bästa vara avgörande.

Om föräldrar efter en separation inte kan enas kring hur barnen ska bo kan de kontakta familjerätten i kommunen för att få hjälp med att enas genom samarbetssamtal. Om parterna inte vill gå i samarbetssamtal eller om de ändå inte kan enas kring barnens boende kan en av parterna skicka in en stämningsansökan till tingsrätten för att inleda en process där domstolen får ta ett beslut i frågan. När domstolen ska besluta i frågor som rör barn kommer de att utgå från vad som är bäst för barnen enligt den muntliga och skriftliga bevisning parterna presenterar. Ofta hämtar domstolen även in en utredning från socialnämnden som stöd i sitt beslut.

Med vänlig hälsning

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas